Trauma verwerken met therapie bij psycholoog Hans Otto

Een trauma is een beschadiging van je innerlijk. Er is iets ‘stuk gegaan’ van binnen. Dat trauma is ontstaan door een hele heftige gebeurtenis. Iets dat je overkwam of dat je gezien hebt. Dat kan heel lang geleden zijn, maar ook recent.

Je kunt zo’n trauma verwerkt hebben, je kunt jezelf genezen, met vrienden en naasten. Veel trauma’s worden zo geheeld. Na verloop van tijd is de beschadiging eenvoudigweg verdwenen.

Gevangen in het moment

Soms achtervolgt het trauma je en kan je leven diepgaand ontwrichten. Of je wilt of niet, het moment waarop het trauma ontstond dringt zich aan je op. Vlak voor het slapen, op momenten dat je er niet op voorbereid was of door een geluid dat je hoort. Het kan zelfs zo zijn dat het trauma je werkelijkheid een beetje verandert en dat je dingen ziet of hoort die er eigenlijk niet zijn.

Hoe zie je jezelf?

Meestal gaan mensen zichzelf anders zien. Het beeld dat je van jezelf hebt is beschadigd. Mensen schamen zich, worden een beetje moe van zichzelf en voelen zich machteloos, opgesloten in zichzelf. Het is, naast het verwerken van het trauma, net zo belangrijk aan je zelfbeeld te werken.

Traumaverwerking is werk

Het volledig verwerken van een trauma is hard werk. Met een psycholoog kun je dat proces versnellen én er zeker van zijn dat je alle stappen goed en volledig doorloopt zodat de kans kleiner is dat het trauma later nog eens de kop komt opsteken. Dat proces bestaat grofweg uit drie fases:

  • werken vanuit vertrouwen
    Als je van jezelf hebt geaccepteerd dat jouw gedrag en de dingen die je voelt heel normale reacties zijn, kunnen we aan het werk gaan.
  • herinneren en rouwen
    We zetten ons midden in het moment van je trauma en kijken het recht in de ogen aan. Ik ben me er van bewust dat dit voor veel mensen beangstigend kan zijn. Door de therapie leer je ervaren dat de traumatische ervaring niet een monster is dat je steeds lastig wil vallen en je bang en gespannen maakt en waarvoor je steeds maar op de vlucht moet gaan, maar een hanteerbare ervaring wordt die door jouw speciale aandacht in betekenis afneemt. Daardoor groei je in vrijheid en kun je weer gaan genieten van het leven.
  • herstel
    Waar de eerste twee fasen vrij kort zijn, ligt de meeste aandacht van de behandeling hier. Je leert met jouw trauma te leven en hervindt jezelf. Je kunt jouw leven weer gaan leven. Op jouw manier. Met hoop. Met anderen. Met rust.

Hulp bij trauma

Loop er niet te lang mee alleen. Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de bel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat als je er over gaat praten je het alleen maar erger maakt. Dat kan heel hardnekkig zijn.

Verwerk je trauma met online therapie

Trauma kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo.

Contact

Maar als je al zo ver bent dat je je hier aan het oriënteren bent, neem dan de volgende stap ook en ga naar je huisarts of kom eens bij mij langs. Je kunt mij altijd bellen voor een afspraak of mail naar Psycholoog Lelystad ter attentie van Hans Otto.