Depressie therapie bij psycholoog Hans Otto in Lelystad

Dof en traag

Voor iemand die depressief is, ziet de wereld er anders uit dan voor de rest van ons. Het is somber, bleek en grauw. En het is bijna onmogelijk het anders te zien of te voelen.

Als je depressief bent is alles gehuld in een doffe wolk. Je lichaam reageert op je gemoed. Ademhaling, bloedsomloop en spijsvertering vertragen.

De omgeving staat machteloos

Voor de omgeving is het moeilijk, zo niet onmogelijk om voor te stellen. Want er moet toch een sprankje hoop zijn, een beetje licht? Gezinsleden, vrienden, familie – ze proberen te helpen. Maar feitelijk zorgt elke goedbedoelde ‘Ah joh, kop op!’ ervoor dat de depressieve zich verder isoleert. Logisch ook, je wil als partner toch dat je geliefde ziet wat jij ziet. Dat er mooie dingen zijn, dat er waardevolle momenten zijn – dat het de moeite waard is om te leven. Het werkt averechts.

Emotieloos

Apathie is het gebrek aan (of zelfs de volledige afwezigheid van) emotie, motivatie of enthousiasme. Niet iedereen die depressief is, is meteen helemaal apathisch, maar het gevaar ligt op de loer.

Kan ik wel geholpen worden?

Jazeker. Om te beginnen kan ik je helpen inzicht te krijgen in wat een depressie precies is. Voor veel mensen is dat al heel waardevol en biedt het mogelijkheden zelf aan de slag te gaan. De therapie leert je op een constructievere manier om te gaan met het leven. Je leert onderscheid te maken tussen belangrijke en onbelangrijke problemen en positieve doelen te stellen. Je leert om te gaan met stress, je gedrag af te stemmen op de omstandigheden en hoe je je thuis kan voelen in relaties.

Hoe komt het dat ik depressief ben?

Zoveel mensen als er zijn, zoveel aanleidingen zijn er. De wetenschap weet het niet precies. Tot nu toe lijkt het een combinatie van drie factoren: chemische, sociale en psychische omstandigheden.

  • Chemisch – Soms zit het in de familie. Waarschijnlijk kom je er bij navraag snel achter dat het vaker voorkomt. Jullie maken een bepaald stofje in de hersenen onvoldoende aan. Maar ook medicijnen, hormonen, alcohol of bepaalde lichamelijke ziekten kunnen een depressie in de hand werken.
  • Sociaal – Bijvoorbeeld een ingrijpende verandering zoals het verlies van een partner, een baan, kinderloosheid. Maar ook een verhuizing bijvoorbeeld kan aanleiding zijn voor een depressie. Het kan zijn dat je patronen van denken, voelen en doen hebt aangeleerd die een kwetsbaarheid met zich meebrengen.
  • Psychisch – Je hebt in je leven leren omgaan met het leven. Met tegenslag, verlies, pijn, succes, ambitie enzovoort. Het kan dat je jezelf de verkeerde dingen aanleerde.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Een depressie kan ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse?

Neem contact met mij op

Herken je jezelf of heb je een vraag? Bel of mail Hans Otto van Psycholoog Lelystad voor een afspraak.