Psycholoog Lelystad

Over mijzelf

Onder de mensen

Al zo lang ik me kan herinneren zijn mensen met al hun vreugde, verdriet, kracht en eigenaardigheden een bron van inspiratie en zingeving voor me. Toen ik klein was, kwam ik in aanraking met mensen met psychische problemen. Ik leerde wat je gevoel, je denken en je doen met je kan doen. Hoe ingrijpend het is en hoe ongelofelijk uitzichtloos het kan voelen. Ik merkte ook dat ik ondanks alles dichtbij kon komen, dat ik kon luisteren, het begrijpen. Niet verwonderlijk dus dat ik psychologie wilde studeren.

De studie psychologie

Dat was een schot in de roos. De inhoud, de vakken, ik was een gretig student. En ook de wetenschap trok me enorm aan. Ik studeerde af aan de Rijksuniversiteit Groningen, biopsychologie en bleef daarna actief in de wetenschap, als onderzoeker.

In dat werk zat ook veel computerprogrammeerwerk. Je moest voor je onderzoek zélf de programmaatjes schrijven. Zonder het te weten was ik een heel bekwaam informaticus geworden. Toen ik later een baan zocht bleek dat ook wel, ik kon direct aan de slag als informaticus. Dat deed ik tien jaar lang met veel plezier. En toen laaide het psychologen-vlammetje weer op.

Terug in de schoolbanken

Na tien jaar wilde ik eerst mijn kennis bijspijkeren. Dat deed ik aan de Universiteit van Amsterdam waarna ik vrij snel aan de slag kon in loopbaanadvieswerk. Ik hielp mensen weer aan het werk te kunnen of een beter beeld te krijgen van hun mogelijkheden. Ik deed de tests, de diagnose en de gesprekken. In die jaren verdiepte ik niet alleen mijn kennis ‘uit de boekjes’, maar vooral die in de praktijk. Daar ontstonden ook de uitgangspunten die mijn werk nu bepalen.

Samen werken met ervaring en liefde

Naast mijn vakkennis en jouw inzet draait het allemaal om ervaring. We werken niet ver van het onderwerp af, we zoeken het op. Daardoor kun je makkelijk veel dieper aan jezelf werken en, met mijn inbreng en jouw werk kun je zachtheid vinden, vertrouwen, hoop en vreugde waar je ze misschien helemaal niet verwacht. Onze samenwerking is de sleutel. Je zult merken dat je je snel op je gemak voelt; veilig, met ruimte om alles even los te laten en het vertrouwen dat ik er voor je ben.

Meditatie

Soms is het onderdeel van de behandeling, altijd is het onderdeel van wie ik ben. Aan het begin van mijn studie kwam ik in aanraking met transcendente meditatie (TM). Die ervaring zette mijn leven op zijn kop. Het bracht me innerlijke voldoening, een innerlijk doel en een oneindige innerlijke reis. Ik had geen behoefte aan oppervlakkige kicks en vond een diep rust en rijkdom in mijzelf.

Natuurlijk, wetenschapper die ik was, heb ik TM uitgebreid geanalyseerd en onderzocht. Dat doe ik nog steeds, vanuit fascinatie en omdat ik er van overtuigd ben dat sommige mechanismen ook in behandelingen een goede functie zouden kunnen hebben. Recente ontwikkelingen, bijvoorbeeld met mindfulness, laten dat ook zien.

Ik woon met mijn gezin in het Sidhadorp, een bijzondere wijk met bewust levende mensen aan de rand van Lelystad. Ik houd van muziek, actief spelend (drums) en passief genietend. De natuur heeft ook mijn warme belangstelling. In de Oostvaardersplassen kan ik mijn hart ophalen en genieten van een stukje wildernis in de polder.

Hans

Contact

Wil je weten wat ik voor je kan doen? Bel mij voor een afspraak of stuur een mail. Overdag geen tijd? Het is ook mogelijk om een afspraak in de avonduren in te plannen.